> Opiskelijat kertovat

Opiskelijat kertovat

Tutkintoalasta saat konkreettisempaa tietoa kuin hakuoppaasta, kun keskustelet alaa opiskelevan kanssa. Esimerkiksi PAO:n tutoropiskelijat kertovat sinulle mielellään eri alojen erityispiirteistä. Tässä kuitenkin ensiapuun tietoa sähköisenä:
artesaani
logistiikka
kotitalous- ja kuluttajapalvelut
leipuri-kondiittori

Jari Harmaala, artesaani

Jari opiskelee kolmatta eli viimeistä vuotta artesaaniksi kulttuurin koru- ja metallituotevalmistuksen koulutusohjelmassa. Jari on siis valmistumassa korusepän ammattiin. Hän kertoo, että uravalinta muotoutui vähitellen opintoihin hakeutuessa.
- Alkujaan ajattelin mennä puupuolelle, mutta sitten metallityö alkoi kiinnostaa. Metallipuolellakin kalusin sitten vielä erikoistua johonkin monipuoliseen ja haastavaan. Niinpä korujen ja työkalujen valmistus veti puoleensa, työn tarkkuus ja "näprääminen" viehätti.
Koru- ja metallituotevalmistuksen opiskelijat tekevät työssäoppimisen paikoissa töitä laidasta laitaan, ja opettajat auttavat löytämään alueelta työpaikkoja.
- Kyllä osaavalle aina töitä löytyy. Minullakin on jo pari kiinnostavaa paikkaa kiikarissa.


Minna Roppo, logistiikka

Minna opiskelee logistiikkaa jo toista vuotta ja tähtäimessä siintää ammatti rekan ratin takana.
- Kuljetusala alkoi kiinnostaa sukulaisten kautta, ja valinta on osoittautunut oikeaksi, olen viihtynyt koulussa hyvin.
Minna kertoo, että itse ajamista ja työssäoppimista kuuluu koulutukseen varsin paljon, ja yhdistelmäkortin voi suorittaa koulun kautta edullisemmin kuin autokoulussa. Myös tulevaisuudennäkymät ovat selkeät.
- Kuskeista on kova pula, ja etenkin naisia on hyvä saada alalle lisää!


Tanja Syrjä, kotitalous- ja kuluttajapalvelut

Tanja kertoo löytäneensä oman alansa matkailu-, ravitsemis- ja talousalalta, kotitalous- ja kuluttajapalveluiden koulutusohjelmasta.
- Tämä on ihmisläheistä työtä, siitä minä pidän. Ihmisten arjessa auttamisesta, ruoanlaittoa, siivousta ja sen sellaista. Valmistuttuani voin joko perustaa oman yrityksen tai hakeutua töihin esimerkiksi kahviloihin, kotipalveluun, vanhainkotiin tai päiväkotiin... Tällaisia palveluita todella tarvitaan. Suuret ikäluokat ikääntyvät, ja alan työllisyysnäkymät ovat todella hyvät.


Elli Kaukiainen, leipuri-kondiittori

- Tämä on makee ammatti! Sokeri kiinnosti, viimeistä vuotta leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Elli nauraa ammatinvalintansa perusteista kertoessaan.
- Tykkään herkuista, ja haluaisin oppia tekemään niitä. Nyt tulee kyllä kotonakin aika usein leivottua kaikenlaista.
Elli kertoo, että koululla on oma leipomo-konditoria, josta ihmiset tilaavat leivonnaisia, ja välillä pitää kiirettäkin.
- Lastenjuhlille tilataan kaikenlaisia erikoiskakkuja; busseja, muumeja, formuloita ja sen sellaisia. Omia suosikkejani ovat kyllä makeiset ja leivokset.
Työssäoppimisen jaksoilla opiskelijat työskentelevät esim. leipomoissa, konditorioissa, makeistehtaissa ja kahviloissa. Elli kertoo pitäneensä työssäoppimisesta, koska työpaikoilla saa henkilökohtaista ja käytännönläheistä opetusta oikeassa työympäristössä.
- Lähivuosina on aukeamassa paljon työpaikkoja alalta, joten näkymät ovat hyvät, Elli toteaa.Vapaat opiskelupaikat

Hakeminen

Opintotoimistot

Opinto-ohjaajat

Wilma

Toki verkkokirjasto