> Tutkintoalat > Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusala ympäröi elämäämme kaikkialla. Rakennusalan ammattilaiset vastaavat rakennetun ympäristön kunnossapidosta ja jatkuvasta uudisrakentamisesta, ja heidän ammattitaitoinen toimintansa on välttämätöntä ihmisten hyvinvoinnille sekä yhteiskunnan toiminnalle ja kehitykselle. Pirkanmaan ammattiopistosta voit valmistua rakennusalan perustutkinosta talonrakentajaksi, maarakentajaksi tai maarakennuskoneenkuljettajaksi.

Talonrakennuksen koulutusohjelmassa koulutetaan talonrakentajia. He saavat laajan ammattitaidon erilaisilla rakennustyömailla toimimiseen: koulutuksessa käsitellään monipuolisesti rakentamisen eri työvaiheita perustuksen valamisesta ja runkovaiheen kirvestöistä aina lattian laatoitukseen ja rappaukseen.

Talonrakentaminen on tunnetuin ja näkyvin osa rakennusalaa. Rakennetun ympäristön suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään terveellisyyteen, turvallisuuteen, tarkoituksenmukaisuuteen ja viihtyvyyteen. Tärkeällä sijalla ovat myös ympäristöystävällisyys, esteettisyys ja rakennusperinteen vaaliminen.

Maarakentajat varmistavat nykyaikaisen yhteiskunnan toimivuuden. Maarakennuksen koulutusohjelma antaa valmiudettyöskennellä maarakennusalan monipuolisissa tuotanto- ja kunnossapitotöissä ja luo edellytykset kehittyä ja erikoistua johonkin alan työammattiin. Usein maarakentamista kutsutaan myös yhdyskunta- tai ympäristörakentamiseksi tai hienosti infrastruktuurin rakentamiseksi.

Maarakentajan tyypillisiä työtehtäviä ovat maarakennustöihin liittyvien rakenteiden valmistus- ja asennustyöt, putkistojen ja muiden maarakennuselementtien ja tarvikkeiden asennustyöt, maarakenteiden verhousten ja päällysteiden rakennus- ja asennustyöt, liikennealueiden ja -ympäristön varusteiden rakentamis- ja kunnossapito-sekä maisemanhoitotyöt.

Maarakennuskoneenkuljettajat tekevät itsenäistä, vaativaa ja näkyvää työtä monipuolisissa rakennusalan tehtävissä.Työtehtävät voivat olla esimerkiksi rakennusten peruskaivannon tekoa, tien- ja kadunrakennustöitä, liikennealueiden talvikunnossapitoa tai ympäristö- ja viherrakentamista.

Rakennusalan perustutkinnon maarakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelman ammatilliset opinnot sisältävät maarakennuskonetekniikkaa, maarakennuskoneiden käyttöä, maa- ja vesirakennustöitä, liikennetekniikkaa ja asfalttialan opintoja. Koulutuksen aikana maarakennuskoneenkuljettajat myös oppivat lukemaan ja tulkitsemaanrakentamisen ja maarakennustekniikan työsuunnitelmia ja piirustuksia.

Tutkintoon liittyvä C-ajolupakoulutus luo edellytykset kuljettajan monipuoliselle toiminnalle koneitten ja materiaalien siirroissa ja mahdollistaa liikennetraktorin kuljettamisen. Koulutuksen aikana opitaan myös ajamaan ja käyttämään maarakennuskoneita, kuten kaivinkoneita ja pyöräkuormaajia. Tärkeä osa opintoja ovat maarakennusalan yrittäjyysopinnot.n yrityksen ja urakoivat itsenäisinä yrittäjinä yksityisten, yritysten ja kuntien töitä. Maanrakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelmassa tehdään tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa.

Opiskelukustannuksia kertyy jokaisena vuotena ja ne painottuvat ensimmäiselle vuodelle, jolloin ne ovat n. 450 €.

Työturvallisuus
Opintoihin sisältyy työturvallisuusosaaminen ja sen lisäksi suoritettavat lain vaatimat tulityökortti ja työturvallisuuskortti. Kortit ovat maksulliset. (n. 10 e/kpl)

Tutkintoalasta vastaava
Koulutuspäällikkö
Seppo Huhtiniemi puh. 050 593 6240

Lisätietoja opinnoista
Opinto-ohjaajat

Tutkintoalan toimipisteet
Koivistontien toimipiste
Kangasalan toimipiste
Kankaantaankadun toimipiste, Nokia
Kivimiehenkadun toimipiste, NokiaHakeminen

Seuraava haku: kevään 2011 yhteishaku.


 

Hakeminen

Opintotoimistot

Opinto-ohjaajat

Wilma