Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Sosiaali- ja terveysalalla toimitaan julkisen (kunnat, kuntainliitot, valtio) tai yksityisen työnantajan palveluksessa, kolmannella sektorilla ja tulevaisuudessa yhä enemmän myös itsenäisinä ammatinharjoittajina tai yrittäjinä.
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla työn tavoitteena on kohdata asiakas tai potilas kokonaisvaltaisesti ihmisenä, edistämällä, tukemalla ja vahvistamalla hänen voimavarojaan ja toimintakykyään.
Sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviltä edellytetään hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä perusvalmiuksia eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kasvun ja kehityksen tukemiseen ja ohjaamiseen, hoitoon ja huolenpitoon sekä heidän kuntoutumisensa tukemiseen.
Työ edellyttää lisäksi yhteistyökykyä, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja ja alalle soveltuvuutta. Alalla toimijoilta edellytetään ammatillista vastuullisuutta, joustavuutta ja kykyä myös itsenäiseen päätöksentekoon aikaisempaa monipuolisemmissa ja vaativimmissa tehtävissä.
Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatuksen perustehtävissä. Työtä tehdään asiakkaan kotona, erilaisissa asumis- ja palveluyksiköissä tai sairaaloissa ja laitoksissa. Työn tavoitteena on ohjata, tukea ja auttaa ihmistä selviytymään omassa arjessaan mahdollisimman omatoimisesti ja itsenäisesti. Lähihoitaja työskentelee lähellä ihmistä - lähihoitajan ammatti on palveluammatti, jonka lähtökohtana ovat asiakkaiden tai palvelun käyttäjien tarpeet ja toiveet.
Lähihoitajan työ edellyttää:
• kykyä kuunnella ja kunnioittaa asiakkaita heidän kulttuurinsa huomioon ottaen
• kykyä kohdata eri-ikäisiä ihmisiä ja heidän perheitään erilaisissa tilanteissa
• kriittistä ajattelua ja vuorovaikutustaitoja
• kädentaitoja
• päätöksentekokykyä
• ongelmanratkaisutaitoja
Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmassa perehdytään esimerkiksi lapsen ja nuoren hoitoon ja kasvatustyöhön sekä sairaan lapsen ja nuoren hoitoon. Työpaikkoina voivat olla esimerkiksi päiväkodit, koulut, koululaisten iltapäiväkerhot, lapsiperheiden kotihoito, vastasyntyneiden- ja lastenosastot tai nuorisotoimistot.
Mielenterveys- ja päihdetyön koulutus-ohjelman opinnot sisältävät mielenterveys- ja päihdetyötä. Niiden aikana perehdytään esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmaisen kohtaamiseen sekä yksilölliseen mielenterveys- ja päihdetyöhön. Työelämässä sijoitutaan muun muassa päiväkeskuksiin, kuntoutuskoteihin, psykiatrisiin sairaaloihin, laitoskoteihin ja katkaisuhoitoyksiköihin.
Sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelmassa keskitytään asiakkaan hoito- ja huolenpitoprosessiin, kuntoutumisen edistämiseen, sairaanhoitoon, ravitsemukseen sekä lääkehoitoon. Työpaikkana voi olla kotihoito (kotipalvelu ja kotisairaanhoito), palvelutalot, hoitokodit, vanhainkodit sekä sairaalat.
Vammaistyön koulutusohjelmassa perehdytään vammaistyön etiikkaan ja asemaan yhteiskunnassa, vammaisen kohtaamiseen, yksilölliseen vammaistyöhön sekä eri ikäisten ihmisten erilaisuuteen. Koulutusohjelmasta valmistunut voi työskennellä esimerkiksi palvelutaloissa, asumisyksiköissä, erityiskouluissa, työ- ja toimintakeskuksissa, perhekodeissa ja koti-, päivä- tai laitoshoidon parissa.
Kuntoutuksen koulutusohjelmassa perehdytään asiakkaan kokonaisvaltaiseen kuntoutusprosessiin, toimimiseen kuntoutuksen toimintajärjestelmässä, fyysisen toimintakyvyn edistämiseen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn edistämiseen. Työpaikkana voivat olla muun muassa kuntoutumislaitokset ja – yksiköt, palvelutalot ja – keskukset, terveyskeskusten vuodeosastot, toiminta- ja työkeskukset, kotihoidon eri ympäristöt ja kylpylät.
Asiakaspalvelun ja tietohallinnon koulutusohjelman suorittanut osaa toimia sosiaali- ja terveysalan sihteerin työssä avohuollossa, laitoksissa ja järjestöissä. Hän osaa kuntouttavan työotteen mukaan suunnitella, hoitaa ja arvioida potilaiden hoitoa vastaanotto- ja polikliinisessa hoitotyössä lähihoitajan vastuualueella. Alan työpaikkoja on terveyskeskusten vastaanotoissa, erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla ja poliklinikoilla, saneluiden kirjoittamisyksiköissä ja sosiaalihuollon eri toimintayksiköissä sekä yksityisillä lääkäriasemilla.